Bedrijfsoverdracht

Of u nu eigenaar bent van een eenmanszaak of directeur-grootaandeelhouder van een miljoenenonderneming, er komt een dag waarop u een stapje terug wilt gaan doen. Bij een familiebedrijf zal in de regel een van de kinderen de zaak wellicht willen voortzetten, in alle andere gevallen moet u iemand vinden die het bedrijf van u wil overnemen.

Een bedrijfsoverdracht begeeft zich op het snijvlak van persoonlijke en zakelijke veelomvattende fiscaaljuridische vraagstukken.
Notaiskantoor Dijkhuis Koeman kan u hierbij van (strategisch) advies voorzien.

Juridisch

De juridische ondernemingsvorm is belangrijk, omdat deze optimaal moet combineren met de financiële regelingen die u wilt treffen. Daarnaast kan de ondernemingsvorm bepalend zijn voor de belasting die u bij de overdracht of beëindiging van uw onderneming moet betalen.

Fiscaal

Als een onderneming wordt beëindigd, gaat dit altijd gepaard met een afrekening met de fiscus over de stakingswinst. De fiscus heft dan belasting over de winst van de onderneming, waarvan de belastingheffing door allerlei regelingen en faciliteiten vooruit is geschoven.

Persoonlijk

Bij de overdracht of beëindiging van uw bedrijf spelen ook persoonlijke zaken een rol. Zo moet u rekening houden met de regels rondom het huwelijk (bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden) en erfrechtelijke aanspraken van eventuele kinderen bij uw overlijden.

Kijk in dit kader ook onder het kopje Estate Planning.

Informatie

Voor informatie en al uw vragen kunt u vrijblijvend vooraf contact met ons opnemen.
Wij zijn op werkdagen tijdens kantooruren te bereiken op: 075-6125520 of via ons contactformulier..